Balassa István

Balassa István

Filozofie vinařství: Naplno využít možnosti dané ročníkem pro dosažení nejvyšší kvality a díky použití technologií autentického vinaření ukázat schopnosti a potenciál dané lokality nebo tratě.

Oblast Tokaj-Hegyalja je úžasně různorodá, jak z pohledu odrůd (furmint, lipovina, muškát žlutý, zéta), tak z hlediska geologického. I proto dosáhnout nejvyšší kvalitu je dlouhý proces, základem čeho je vypěstování hroznů nejlepší kvality. Toho lze dosáhnout pouze použitím upřímných a striktních pěstitelských technologií. Vždy je potřebné přizpůsobit se vlastnostem ročníku. V každém ročníku se vyrobí pouze tolik vína, kolik v daném roce může být dokonalé. Do číslovaných lahví se dostávají primárně suchá, ve vhodných ročnících pak vína ze scvrklých bobulí z pozdních sběrů.

Vinař: István Balassa (36)
Založeno: 2005
Vinice: 5,2 ha, 7 tratí, 22 parcel kolem obce Mád
Roční produkce: 8000 lahví
Vinařský styl: furmint, lipovina a zéta, sklizené selektivně po parcelách, lisované malým lisem. Jednodenní odkalení, kvašení a zrání pouze v sudech v “druhém pracovním roku”, čiření, filtrace, lahvováno. Podle tratí, po parcelách sklizená svěží, hluboká a komplexní odrůdová vína, jejichž hlavním cílem je ukázat unikátní styl, mineralitu a charakter jednotlivých tratí.

Krédo vinaře Istvána Ballasu:
“Pro mne je 5 hektarů maximum. Existuje průsečík kvality a kvantity, kterou je jeden člověk schopen. U mne je to 5 hektarů. Schopnosti tratě se nejlíp prokážou tehdy, když spolunažíváme s parcelou a přírodou. Každým rokem se učíme, zlepšujeme, máme více zkušeností. Co fungovalo v ‘10, se muselo v ‘11 od základů znovu promyslet. V tak dominantním, teplém ročníku se jednotlivé rozdíly mezi tratěmi objevují pomaleji. Pracuji výlučně se sudy po druhém plnění - první plnění se do lahví nikdy nedostane, dřevo by až příliš potlačilo charakter tratě.”

Zapnete titulky pomocí tlačítka [CC] vpravo dole. www.balassabor.hu