Fekete Béla

Fekete Béla

Béla Fekete se vinařství začal věnovat kolem roku 1970, bez předešlých rodinných tradicí. Vyrůstal ale ve vesnici v okolí Somló, takže spojení s touto horou má již od raného dětství. V rámci výletů, kamarádských sešlostí na ní vylezl mnohokrát, užíval si krásnou přírodu. Tehdy ještě netušil, že se Somló stane jeho druhým domovem.

Až život ve městě a pochmurnost paneláku v něm vyvolalo potřebu zase se sblížit s přírodou. Koupil 1080 m2 zastaralé vinice. Vysázel nové keře, seznamoval se s uměním vinařství a vinohradnictví. Poznatky čerpal hlavně z odborné literatury, ale samozřejmě naslouchal i starým vinařům a odborníkům. Až po mnohaleté práci si uvědomil, že tvrdá vína s bohatou kyselinou, které se na Somló rodí, potřebují několikaleté zrání. Až poté je lze opravdu vychutnat, až se vyvine jejich skutečná harmonie.

„Univerzální recept neexistuje. Musíte žít vinicí, a musíte jí mít rádi. Nikdy to nelze předem vypočítat, ale vždy se musíte snažit o to nejlepší. Jaké je ovoce, také je víno.“ – říká Béla Fekete. Nejdůležitější je podle něj restrikce úrody. Kolik hroznů keř lehce uživí, tolik tam nechá, je to jeho pravidlo. Fermentace probíhá spontánně v starých maďarských 1200 litrových sudech. Zdravé, čisté víno se pak dostává do uzavřených nádob, kde nemůže oxidovat. Několikaleté sudové zrání nepovažuje za dobrý nápad, víno stárne, oxiduje. Barik vůbec nepoužívá. Stočení do lahve proběhne, až když mistr usoudí, že víno je hotové – může to být i několik let.

Jeho vína jsou upřímná, s vysokou vypovídací hodnotou o charakteru regionu. I když je Mistr doporučuje pít rovnou po uvolnění na trh, určitě ještě vydrží hodně let v lahvi.