Somlói Vándor

Somlói Vándor

Vinařství bylo založeno roku 2010 v nejmenší maďarské vinařské oblasti - na vulkanické hoře Somló, známé produkcí především výrazných minerálních bílých vín. Vinař, Tamás Kis, pracoval 4 roky ve vinařství St. Andrea v Egeru a po dobu 3 let obhospodařoval vinici (tehdy ještě pouhých 0,5 ha) ze vzdálenosti 350 km.
Odtud pochází i název vinařství, somlói vándor totiž v překladu znamená poutník ze Somló. Do prodeje se poprvé dostal titul z ročníku 2011 - kupáž ze starších keřů. Nalahvovalo se pohých 1100 lahví a do prestižní publikace TOP 100 deníku Népszabadság se zařadil jako 7. nejlepší bílé víno Maďarska.
Na jaře roku 2014 vinař dostal příležitost obhospodařovat i vinice bývalého vinařství Hollóvár, kvůli čemu se již musel na Somló přestěhovat. Momentálně vinaří na ploše 2,5 ha: 0,5 ha vlašák, 0,5 smíšená výsadba na severozápadní straně hory, na jižní pak 1,5 ha juhfark, lipovina, sauvignon blanc a stará maďarská smíšená výsadba.
Vinař používá přírodní postupy, ve sklepě nepoužívají ani odrůdové kvasinky, ani jiné „nepřirozené“ přípravky. Bojuje proti mýtu, že vína ze Somló jsou víny „starých a moudrých“. Jeho cílem je, aby i mladší generace poznala a oblíbila nejmenší a podle nich nejzajímavější vinařskou oblast a vína zde připravená.

facebook.com/somloivandorpince