Szent Tamás

Vinařství hospodaří na 20 hektarech v jedné z nejznámějších vinařských oblastí světa od r. 2009. Vinice vlastní v okolí obcí Mád, Tarcal a Tokaj, na 12 tratích: Szent Tamás, Nyulászó, Kishegy, Percze, Szilvás, Danczka, Birsalmás, Középhegy, Szarvas, Király, Betsek, Teleki, z čeho 70% patří do prvotřídních tratí Mádu: hrozny nesou mádské znaky minerality s vynikající strukturou kyselin.

Odrůdy jsou v hospodářství reprezentovány následovně: furmint 55%, sárgamuskotály (muškát žlutý) 15%, hárslevelű (lipovina) 30%. Vinice jsou starší než 36 let (každým rokem se některá z nich obnoví, ale nikdy se nevykácí), což je hlavní zárukou toho, aby v podstatě celá plocha vinic produkovala hrozny nejvyšší kvality. Cílem vinařů je ve svých vínech ukázat unikátní charakter tratí, proto prvotřídní keře zatěžují minimálně. Po ručním sběru následuje kvašení a zrání v dřevěných sudech. Nejdůležitější a nejoriginálnější představa firmy založené v roce 2009 je skrze svá vína přiblížit lidi ne k vinařství, ale k obci Mád, který je pro vinaře Istvána Balassu a Istvána Szepsyho ml. jednoznačně střed světa.
Struktura tratí v okolí obce Mád, mnohobarevnost půdy propůjčuje vínům nezaměnitelný charakter, který – podle tvrzení vinařů – přepisuje chuť i vůni. Pro vinařství Szent Tamás je proto nejdůležitější unikátnost, svá mistrovská díla komponují z chutí a vůní. István Szepsy ml., hlavní vinař věci naučené od otce chtěl nejdřív zkusit v malém, očividně se však jeho práce těší rostoucí oblibě. Z perfektně zdravých hroznů se v podstatě dělají tři produkty: aszú a samozřejmě suché víno, ale v posledních letech připravují už i sekt. Inovace se však objevuje i v jiných oblastech: před 3 lety představili reduktivní suchý furmint pojmenovaný Mád z hroznů pěstovaných na zakázku vinaři z okolí, čím chtěli motivovat lokální producenty k propagaci furmintu. Tím vznikla samostatná značka obohacující kategorii levnějších suchých vín a zároveň přiblížit obec větší mase lidí, jelikož většina produkce jde na odbyt do ciziny.