Konyári

Konyári

Vinařství Konyári sídlí v okolí obce Balatonlelle na jižním břehu Balatonu. Hospodaří na přibližně 30 hektarech vinic ve nadmořské výšce 150-250 m . Půda je převážně sprašová s vysokým obsahem vápníku a místy je promíchaná kameny a hlínou.

Hrozny se zpracovávájí v moderním gravitačním sklepě. Ke zrání vín v malých sudech používají tradiční prostředí starého sklepa z 18. století. Ve druhém, nově postaveném sklepě vedle sebe žijí tradiční a moderní prostředky na výrobu vína (vedle nerezových nádrží dřevěné kádě a velké sudy). Z modrých odrůd pěstují spíše mezinárodní, jako Cabernet Sauvignon a Franc, Syrah, Frankovka a Malbec. V bílých kladou větší důraz na místní typy (Olaszrizling – Ryzlink vlašský, Hárslevelű, Furmint, Sauvignon Blanc a Chardonnay).

Vinařství se snaží působit v duchu udržitelného rozvoje, nepoužívají klimatizaci, postřieky vinic minimalizovali a místo použitých dubových sudů vysadili 3 hektary dubového lesa. Zakladatel vinařství, János Konyári, byl v roce 2008 zvolen vinařem roku v Maďarsku.

www.konyari.hu