Ráspi

Ráspi

Rodinné vinařství Ráspi hospodaří na 21 hektarech vinic na tratích okolo obce Fertőrákos. Majitel, vinař a kuchař v jednom, József "Ráspi" Horváth, vybudoval svůj statek se zaměřením na staré vinice. Z toho důvodu svých 21 hektarů má rozloženo na 70 různých parcelách. Průměrné stáří keřů činí přibližně 40 let a jeho výběrová vína pochází dokonce z 80-100letých keřů.

Vinař je zastáncem organické, tradiční výroby. Pracuje s radikálním omezením výnosů (1-1,8 t/ha, resp. 50-80 dkg/keř), do vína nepřidává žádné přísady kromě tradičního konzervantu síranu a požívá pouze dřevěné sudy. Vyniká hlavně svými červenými víny, zejména z odrůd Kékfrankos (Frankovka), kterou pěstuje na 80 % svých vinic. Dále má úspěchy s Cabernet Sauvignon, Zweigelt a červenými kupážemi.

Vína Ráspi jsou velmi elegantní a díky stáří vinic do nich proniká mineralita sopronských půd na bázi slídy a vápence. Majitel provozuje i vysoce kvalitní restauraci, která patří k několika nejlepším v celém Maďarsku.

Zapnete titulky pomocí tlačítka [CC] vpravo dole. www.raspi.hu