Somlói Apátsági Pince

Somlói Apátsági Pince

Malé vinařství Somlói Apátsági Pince hospodaří na 3 ha statku na trati Apátsági (“patřící opatství”) na jižním až jihovýchodním svahu kopce Somló.

Historie tratě se datuje od 18. století, kdy nedaleké benediktínské opatství v Pannonhalmě zde zakoupilo vinice a provozovalo sklep. Původní vlastnící parcel byli vídeňští měšťané, kteří na kopci zaměstnávali vinařskou rodinu Fazekasových. Potomek této rodiny, pan Tibor Fazekas je právě sklepmistrem i spoluvlastníkem dnešního vinařství stojícího na základech benediktinských sklepů.

Pěstují tradiční místní odrůdy, zejména Furmint, Hárslevelű (Lipovina) a Juhfark na půdě s vysokým obsahem čediče, vulkanického nerostu, který má při špičkové kvalitě vín tendenci přepisovat projev odrůd. Výsadba Furmintu leží nejvýše, révy jsou vedeny na hlavu a jsou opřeny o dřevěné pruty. Kořeny zápasí o přežití s čedičovým štěrkem a tufovou sutí v půdě. Hárslevelű se pěstuje kolem sklepa na nízkých kordonech a mastnější půdě s čedičovými sutěmi o velikosti zrnků kukuřice. Vinice Juhfarku se nachází na svahu pod sklepem, zde převažuje hlinitá a sprašová vrchní vrstva půdy.

Vinařství sází na klasické, jednoduché postupy a nekompromisní čistotu ve sklepě. K ochraně rostlin využívají prostředky šetrné k přírodě a chtějí posílit přirozenou obranyschopnost rév pomocí omezení výnosů. Úrodu sklízí při dokonalé zralosti, hrozny se odstopkovávají a melou, mošty se nechávají cca. den nakvasit na slupkách. Po šetrném lisování s výlisností 50-60 % se mošt kvasí spontánně bez šlechtěných kvasinek. Kvašení i v průměru jednoroční zrání probíhá v dubových sudech různých velikostí.

Zapnete titulky pomocí tlačítka [CC] vpravo dole. www.juhfark.hu