Maďarska vinařská oblast Sopron

Sopron

Plocha: 1892 ha úrodných vinic v katastru 12 obcí.

Klima: vyrovnaná, mírně kontinentální, chladnější klima. V celostátním srovnání nejsrážkovitější vinařská oblast s častým pohybem vzduchu, což se připisuje subalpinnímu efektu.

Obvyklé půdní typy: slída a rula tvoří základ sopronských kopců, ve vrchní vrstvě vinic se často vyskytuje štěrk, hlína, vápenec, pískovec, spraš a další druhy.

Typické odrůdy: historicky se zde pěstovaly spíše bílé odrůdy, dnes je tento poměr výrazně otočený ve prospěch modrých (3/4 plochy). Dominantní postavení mezi modrými odrůdami má Kékfrankos (Frankovka) v doprovodu Zweigeltu a Cabernet Sauvignon. Z bílých jsou nejrozšířenější tradiční Zöldveltelini (Veltlínské zelené), dále pak Chardonnaya Zenit (novošlechtěnec Ezerjó x Bouvier).

Obvyklý styl vín: za minulého režimu byly tu charakteristické nenáročné Frankovky s dráždivou kyselinou, což zkazilo pověst celé oblasti. Dnes je situace jiná, v okolí Sopronu působí řada kvalitních malovinařů s produkcí výjimečných, nezapomenutelných a příjemně pitelných v sudech vyzrálých červených vín. Nejsou výjimkou ani statky v rakouském vlastnictví působící na obou stranách hranic (např. Pfneiszla Weninger). Mineralita místních půd je velmi typickým projevem ve vínech ze Sopronu.

(Průvodce vín 2009, Rohály-Mészáros, Maďarsko)