Maďarska vinařská oblast Szekszárd


Szekszárd

Plocha a poloha: 72.633 ha úrodných vinic v katastru 15 obcí. Leží mezi kopcemi Tolna-Baranya a nížinou při Dunaji.

Klima: mírné kontinentální s mírnou zimou a teplým létem. Srážkovitost je nízká, proto sucho v některých ročnících představuje problém pro vinice. Klima bez výrazných mrazů vyhovuje zejména odrůdám citlivým na teploty pod nulou, jako Kadarka a Merlot.

Půda: na sprašovém podloží se v horních půdních vrstvách vyvinuly různé typy, jako sprašová hlína, hnědá lesní půda nebo místy hlína.

Typické odrůdy: hlavně modré, jako Kékfrankos (Frankovka), Zweigelt, Merlot, Cabernet Franc, Kadarka, Cabernet Sauvignon a Pinot Noir. Mezi bílými jsou rozšířené Olaszrizling (Ryzlink vlašský), Rajnai rizling (Ryzlink rýnský), Chardonnay a maďarská odrůda Ezerfürtű.

Obvyklý styl vín: oblast je populární hlavně díky červeným vínům v jižním stylu, která jsou často minerální a bohatá na kyseliny. Tradiční pouta k tomuto kraji mají Kékfrankos a Kadarka, ale Merlot a Cabernet Franc dávají také hezká vína. Ve srovnání s víny z Villánye jsou Szekszárdská červená o něco jemnější, elegantnější a dříve spotřebovatelná. S oblastí je spojena i tradiční červená směs Szekszárdi Bikavér, neboli býčí krev ze Szekszárdu. Oproti severní oblasti Eger, kde se Bikavér také plní, v Szekszárdu zatím nebyla stanovena tak striktní pravidla a práva výroby vína s tímto označením.

(Průvodce vín 2009, Rohály-Mészáros, Maďarsko)