Maďarska vinařská oblast Mátraalja


Mátraalja

Plocha a poloha: 5.446 ha úrodných vinic v katastru 22 obcí. Oblast se rozléhá na jižní straně pohoří Mátra.

Klima: mírné, kontinentální, spíše suché. Pohoří Mátra tvoří obranný štít proti severním větrům, dešťě jsou také částečně zadrženy horami.

Půda: podloží je velmi různorodé a proměnlivé, hlavní typy jsou hlína, spraš a vulkanický andezit či tufa riolitu (zkamenělý popel z vulkanické aktivity). V povrchových vrstvách najdeme hnědé lesní půdy, hlínu, humusovitý písek a jejich směsi.

Typické odrůdy: jsou zejména bílé, jako Olaszrizling (Ryzlink vlašský), Királyleányka (Feteasca Regala), Chardonnay, Sauvignon Blanc, Zöldveltelini (Veltlínské zelené) a jiné mezinárodní typy. Mezi modrými odrůdami jasně dominuje Kékfrankos (Frankovka), ale vyskytují se i další, spíše mezinárodní druhy.

Obvyklý styl vín: je zaměřen na voňavá, křupavá bílá vína s čerstvým dojmem. Několik málo rodinných malovinařů vyrábí i těžší bílá či červená vína z vyzrálejších hroznů, která zrála v sudech a reflektují charakter místa úrody.

(Průvodce vín 2009, Rohály-Mészáros, Maďarsko)